1.1.3 Windows

Windows alatt az Asztalon levő LilyPond ikonra duplán kattintva indíthatjuk el a LilyPondot, mely először egy példafájlt nyit meg egy egyszerű szövegszerkesztőben. Mentsük el (pl. ‘test.ly’ néven az Asztalra), majd kattintsunk rá duplán a lefordításához (az ikonja egy hangjegyre hasonlít). Pár másodperc múlva létrejön egy ‘test.pdf’ nevű fájl az Asztalon. Ha erre duplán kattintunk, megtekinthetjük a nyomtatható kottát. A ‘test.ly’ fordításának másik módja, hogy egérrel ráhúzzuk a LilyPond parancsikonjára.

Egy létező ‘.ly’ fájl szerkesztéséhez kattintsunk rá jobb gombbal, és válasszuk az „Edit source” (‘Forrás szerkesztése’) menüpontot. Új kotta írásához vagy a szerkesztőt futtassuk a fent leírt módon, majd válasszuk ki a „File > New” (‘Fájl > Új’) parancsot, vagy jobb gombbal kattintsunk az Asztalra, válasszuk az ‘Új > Szöveges dokumentum’ menüpontot, nevezzük át a fájlt a kívánt névre, és változtassuk meg a kiterjesztését ‘.ly’-re. Ezután ugyanúgy szerkeszthetjük és feldolgozhatjuk, ahogy eddig is tettük.

Ha duplán kattintunk egy .ly fájlra, nem csak egy PDF-et kapunk, hanem egy .log kiterjesztésű naplófájlt is, amely a LilyPond futásáról tartalmaz információkat. Hiba esetén ajánlatos megvizsgálni.


Más nyelvek: English, česky, deutsch, español, français, italiano, 日本語, nederlands.
About automatic language selection.

LilyPond — Tankönyv