Recenties

Gepubliceerde artikelen

  • april 2011

    Linux Magazine publiceert een artikel getiteld Projects on the Move. Het is een inleiding in MuseScore,

    LilyPond en Chordii. Auteur Carla Schroder schrijft “LilyPond wordt aangestuurd vanaf de commandoregel, maar je niet afschrikken door het ontbreken van een GUI; LilyPond is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te leren”, en ze geeft een direct te gebruiken voorbeeld.

    +

  • mei 2010

    Peter Kirn, op de Create Digital Music website, publiceert een LilyPond recentie. Hij neemt een evenwichtig standpunt in over gebruik, prijst LilyPonds hoge kwaliteit van notatie en stelt voor het zelf uit te proberen.

  • september 2009

    Het Duitse blad LinuxUser schrijft een artikel over LilyPond.

  • augustus 2009

    Ann Drinan, op de Polyphonic.org website, presenteert opmerkingen van twee orkestbibliothekarissen die praten over het gebruik van software om hun bibliotheken te onderhouden.

  • juni 2009

    In een artikel gepubliceerd in het Franse National Conservatory Parent Association’s jaarblad, legt de Franse componist en LilyPond-bijdrager Valentin Villenave uit waarom Vrije licenties, en in het bijzonder LilyPond-gegraveerde partituren, van instrumenteel belang zijn in het voor iedereen toegankelijk maken van genoteerde muziek.

  • februari 2008

    In artikelen op zijn persoonlijke site vergelijkt Andrew Hawryluk Finale en LilyPond in algemene termen, en evalueert muzieknotatie-mogelijkheden van beide programma’s in detail. Het tweede artikel is een leerzame analyse van muzieknotatie-kwesties in Rachmaninoff’s Piano Prelude No. 6, inclusief vergelijkingen met een hand-gegraveerde referentie-uitgave.

  • juni 2006

    DistroWatch complimenteert LilyPond en schrijft “Dames en Heren, wij zijn blij te mogen aankondingen, gebaseerd op verzoeken van lezers, dat de donatie van DistroWatch mei 2006 is toegekent aan LilyPond (€190.00) en Lua (US$250.00).”

  • december 2005

    Linux Journal publiceert een artikel getiteld Maak verbluffende Schenker gravures met GNU LilyPond. Het is een diepgaand maar praktisch uitgelicht artikel met scherp gestoken LilyPond-gravures. Auteur Kris Shaffer merkt op dat “GNU LilyPond prachtige gravures maakt die commerciële alternatieven op tweede-rangs laat lijken.”

  • 20 augustus, 2005

    Het Belgische dagblad De Standaard onderzoekt wat Free Software auteurs bezield in een artikel getiteld Delen van KENNIS zonder WINSTBEJAG in de ‘DS2-bijlage’. LilyPond wordt als een voorbeeld gebruikt en het artikel is doorlucht met citaten van een e-mail interview met Jan Nieuwenhuizen. Dit is LilyPonds eerste optreden in mainstream gedrukte pers.

  • june 2005

    Een Frans artikel over de LilyPond 2.6 uitgave verschijnt op linuxfr.org.

  • oktober 2004

    De redacteurs van of Computer!Totaal, een Nederlands computerblad, beschrijven LilyPond in het oktober 2004-nummer als: “Prachtige gratis (open source) software [..] De bladmuziek die LilyPond oplevert is inderdaad bijzonder fraai [..] een zeer krachtig systeem waarvoor bijna niets onmogelijk is.”

  • juli, augustus 2004

    Dave Phillips schrijft een inleidend artikel voor Linux Journal: Aan de klinkende rand: LilyPond, delen een en twee.

  • maart 2004

    Chris Cannam interviewt Han-Wen Nienhuys en Jan Nieuwenhuizen op linuxmusician.com (originele site opgeheven). Dit interview is gerecenceerd in een slashdot artikel.

  • februari 2004

    Jazz-zanger Gail Selkirk schrijft over Duik in LilyPond. “... je kunt make lead sheets of volledige orkestpartituren maken, en de resultaten kunnen verbluffend zijn.” Computer Music Special, nummer CMS06.

Gebruikerservaringen

carter-brey

Carter Brey, Aanvoerder van de celli, New York Philharmonic

“…Ik heb een paar toegiften geschreven voor solo-cello die ik heb afgedrukt met LilyPond en die ik aan Schirmer zal voorleggen ter publicatie. Ik weet zeker dat hun gegraveerde versie niet half zo gelikt is als de mijne!”

orm-finnendahl

Orm Finnendahl, professor in de compositieleer, Musikhochschule Freiburg

“Hoewel ik [LilyPond] nog niet zo goed ken, ben ik erg onder de indruk. Ik heb het programma gebruikt om een motet van Josquin Desprez in te voeren in mensurale notatie. Lilypond overtreft zonder twijfel en met gemak alle andere muzieknotatieprogramma’s voor wat betreft snelheid, gebruiksgemak en schoonheid!”

darius-blasband

Darius Blasband, componist (Brussels, Belgium)

“[..na de eerste orkestrepetitie] kreeg ik heel veel complimenten over de kwaliteit van de partituren. En wat nog veel mooier is: terwijl Lilypond allerlei manieren biedt om te zorgen dat de partituren er nog mooier uitzien, kreeg het orkest van mij slechts de ruwe, ongewijzigde LilyPond-output.”

Kieren MacMillan, componist (Toronto, Canada)

“Dank en lof voor het ontwikkelteam voor hun fantastische werk. Ik heb nog nooit iets gezien wat maar in de buurt komt van de output die ik bereik met Lilypond – Ik ben er zeker van dat dit fantastische programma aan al mijn muziekpublicatie-wensen kan voldoen en deze zelfs zal overtreffen. [..] hoofdzakelijk pure Lilypond output [..] ziet er beter uit dan de meeste recente ‘professionele’ uitgaven waarmee ik het heb vergeleken (q.v., zo ongeveer elke Warner Bros. partituur, en zelfs een groot deel van de meest recente partituren van de ‘de oude muziekuitgeverijen’). [..]”

“Doe ze dat maar eens na, Finale/Sibelius/Igor/of wie dan ook!!!”

Chris Cannam, hoofdontwikkelaar van het RoseGarden project

“LilyPond is overduidelijk een zwaargewicht [in de categorie prachtige muziek zetten].”

Chris Snyder, Adoro Music Publishing

“De wijze waarop muziek wordt ingevoerd voor LilyPond laat mij op een muzikalere manier denken – het is enkele malen voorgekomen dat ik vertwijfeld was hoe ik Lelie nu zou kunnen vertellen iets te graveren, om mezelf te realiseren dat zelf wanneer het me precies zo zou lukken als de componist het wilde, de muziek lastig te lezen zou zijn. LilyPond maakt het mij een stuk eenvoudiger om in mijn dubbele redacteur+graveer rol te werken.”

“Voor mijn beginnende muziekuitgeverij heb ik uitsluitend LilyPond gebruikt. Vrijwel zonder uitzondering werd elke componist overrompeld door de kwaliteit van de gravure waneer ik hem de proefdrukken van zijn muziek presenteerde. Ik verdien zelf ook een deel van deze lof – ik heb veel tijd besteed aan het verfijnen van de uitvoer, met name overbindingen (hoofdzakelijk in akkoorden) – maar LilyPond biedt me een uitstekend uitgangspunt, een erg intuïtieve interface, plus de mogelijkheid om absoluut alles te veranderen als ik daar de tijd voor wil nemen. Ik ben ervan overtuigd dat geen commercieel product hierbij ook maar enigszins in de buurt kan komen.”

David Bobroff, bastrombonist, Iceland Symphony Orchestra

“Ik vind Lilypond fantastisch [..] Hoe beter ik het programma leer kennen, hoe mooier ik het vind!”

Vaylor Trucks, elektrische gitaar (Ja, verwant aan)

“Ik ben zwaar onder de indruk van LilyPond [..]”

“DIT IS HET BESTE PROGRAMMA OOIT!!!”

“ENORM bedankt allemaal voor jullie fantastische werk en toewijding!”

Nicolas Sceaux, Mutopia bijdrager

“Ik had een soort haat/liefde-verhouding met LilyPond. Liefde omdat de eerste partituur die ik zag er zo fantastisch uit zag! De beschrijving van de elegantie van LilyPond klopt niet, het is nog veel mooier! [..] aangezien LilyPond nog altijd beter wordt, en naarmate ik beter doorzie hoe dingen worden gedaan in scheme, heb ik steeds minder last van frustraties. Nouja, wat ik eigenlijk wil zeggen is: dank jullie wel voor LilyPond, het is prachtig.”

Werner Lemberg, Dirigent bij het Theater van Koblenz in Duitsland en een befaamde GNU-hacker

“Hoe dan ook, LilyPond levert een verbazingwekkend goed resultaat!”

Paul Davis, ontwikkelaar van JACK en Ardour

“Ik vind [LilyPond] een ongelofelijk programma, en het produceert prachtige, schitterende output. Toen ik vorig jaar een interview over LilyPond las, kon ik niet wachten om aan een paar vrienden van mij te laten zien hoeveel potentie het wel niet heeft.”

Dr. Mika Kuuskankare, onderzoeker aan de Sibelius Academy Finland, componist en auteur van Expressive Notation Package (ENP)

“Ik heb het diepste respect voor LilyPond en haar scheppers en beheerders omdat ik uit persoonlijke ervaring weet hoe moeilijk dit soort software kan zijn.”

David Cameron, Muzikant, professioneel typesetter en sinds lang SCORE-gebruiker

“Mijn hartelijke dank aan iedereen die bijdraagt​aan dit project. Ik was een power SCORE-gebruiker voor grote zetwerk huizen lang geleden in de jaren ’90, maar voor mijn gevoel maakt LilyPond het mogelijk om precies datgene op papier te krijgen wat ik wil, in het bijzonder als het niet "standaard" praktijk is.”

If you are aware of any other nieuwsberichten of gebruikerservaringen which could be listed here, please let us know by following the instructions on Bug reports.

En nu?

Lees over onze Tekstinvoer.


Andere talen: English, česky, deutsch, español, français, magyar, italiano, 日本語, 中文.
About automatic language selection.

Validation

Met dank aan webdev.nl voor het hosten van lilypond.org. Valid HTML 4.01 Transitional